Kaj je rumena pega in kakšne so njene funkcije v očesu?

Rumena pega se imenuje tudi makula, kar izhaja iz latinskega izraza macula lutea, pri čemer macula pomeni pega, lutea pa rumena. Gre za najbolj občutljiv del naše mrežnice, ki se nahaja v zadnjem delu očesa. Odgovorna je za centralni vid, sposobnost zaznavanja barv in razlikovanje podrobnosti, ki jih potrebujemo za branje, pisanje in prepoznavanje obrazov. Rumena pega tako predstavlja mesto najostrejšega vida, preostali del mrežnice pa zagotavlja periferni oz. stranski vid.

Zakaj je rumena pega rumene barve?

Rumena pega je rumene barve, kar je zanimivo, saj je mrežnica sicer rdeča. Rumena pega je obarvana rumeno zaradi makularnih pigmentov, ki se imenujeta lutein in zeaksantin. Telo ju samo ne proizvaja, zato je pomembno, da ju pridobimo z uživanjem ustrezne hrane, kot je npr. zelena listnata zelenjava, in z uživanjem ustreznih prehranskih dopolnil.

 

Če želite izvedeti več o prehranskih dopolnilih, berite naprej.

 

Kakšne bolezni lahko doletijo rumeno pego?

Rumeno pego lahko doleti kar nekaj bolezni, ki lahko ogrozijo naš vid. Npr. diabetični molekularni edem, centralna serozna retinopatija, luknja v rumeni pegi, makularna distrofija in najpogostejša bolezen, starostna degeneracija rumene pege.

Kaj je starostna degeneracija rumene pege?

Je posledica daljšanja življenjske dobe prebivalstva. Odgovorna je za nepovratne okvare vida pri osebah, starejših od 50 let. Sprva bolezen ne povzroča nobenih težav, sčasoma pa se začne vid slabšati.

Najpogostejši simptomi bolezni so:

  • Posameznik predmete vidi zamegljeno, predmeti so nepravilnih oblik, velikosti in barv.
  • Posameznik ima občutek, da predmeti poskočijo, ko se poskuša osredotočiti nanje.
  • Pojavljajo se težave pri vožnji.
  • Pojavljajo se težave pri razločevanju podrobnosti.
  • Pojavi se temna ali slepeča pika v centralnem vidu.
  • Posameznik ima težave pri branju, še posebej ob slabši svetlobi.

Kakšna je preventiva in kako si lahko pri bolezni pomagamo?

Starostna degeneracija rumene pege je kompleksna bolezen, odvisna od številnih dejavnikov, zato je ni mogoče v celoti preprečiti, tudi če živite zdravo. A z nošnjo sončnih očal, s pravilno prehrano in ustreznimi prehranskimi dopolnili lahko zamaknete pojav degeneracije rumene pege ali preprečite njeno napredovanje.

 

Prehransko dopolnilo Macula-Z

 

Kot smo že pisali, makularna pigmenta, t. i. lutein (ena od sestavin mrežnice in očesne leče) in zeaksantin, telo ne proizvede samo. Zraven ustrezne prehrane ju lahko zaužijete tudi v obliki prehranskega dopolnila za zdravje oči in tako skrbite za ohranjanje vašega vida.

Pri nas lahko kupite prehransko dopolnilo Macula-Z, ki zraven luteina in zeaksantina vsebuje tudi omega-3 maščobno kislino, ki prispeva k ohranjanju normalnega vida. Prehransko dopolnilo prav tako vsebuje vitamina C in E ter minerala, kot sta cink in baker. Omenjeni vitamini in minerali imajo vlogo zaščite celic pred oksidativnim stresom. Oksidativni stres je odgovoren za zgodnje staranje ter za vrsto pomembnih bolezni, kot so srčni infarkt, možganska kap, Alzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezen, kronični bronhitis, siva mrena, nekatere vrste raka itn.

Obiščite nas in povprašajte po prehranskem dopolnilu Macula-Z. Lahko ga naročite tudi v naši spletni trgovini, in sicer s klikom na povezavo https://dobervid.com/izdelek/macula-z-kapsule/ 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja